Kalenteri  –––––   kesäkuu 2021

matiketopelasu

31.06.

1.06.

2.06.

3.06.

4.06.

5.06.

6.06.

7.06.

8.06.

9.06.

10.06.

11.06.

12.06.

13.06.

14.06.

15.06.

16.06.

17.06.

18.06.

19.06.

20.06.

21.06.

22.06.

23.06.

24.06.

25.06.

26.06.

27.06.

28.06.

29.06.

30.06.

1.06.

2.06.

3.06.

4.06.

5.06.

6.06.

7.06.

8.06.

9.06.

10.06.

11.06.

Hae sivustolta

–––––
Kausikonserteissa suomalaisia suosikkeja ja satavuotisjuhlia

07.08.2021 10:00

Oulu Sinfonian oboistit.

Orkesterin syyskausi tuo Ouluun uusia kapellimestarivieraita, nuoria solistilupauksia ja kotimaisia klassikkoteoksia. Ensi vuonna aloittava ylikapellimestari Rumon Gamba ottaa varaslähdön kauteensa esittelemällä Sir Malcolm Arnoldin monipuolista tuotantoa säveltäjän satavuotisjuhlien kunniaksi.

Syksyn kausisarja tarjoaa monipuolisen kokoelman klassista musiikkia. Konserttien runko koostuu historian suosikkiteoksista, mutta seassa on myös harvinaisuuksia, joita esittävät tämän hetken kiinnostavimmat taiteilijavieraat.

Kausisarjan avajaiskonsertissa (Tuulen morsian 23.9.) esiintyy orkesterin oma käyrätorven äänenjohtaja, oululaissyntyinen Lauri Vasala. Hän soittaa Richard Straussin viimeisiin teoksiin kuuluvan käyrätorvikonserton solistina. Konsertissa kuullaan myös venäläisen Sergei Rahmaninovin kolmas sinfonia ja nykysäveltäjä Alissa Firsovan Die Windsbraut brittiläisen Leo McFallin johdolla.

Perinteinen Uuden Musiikin Lokakuu esittelee aikamme säveltäjiä. Konsertissa (Sähköinen luonto 30.9.) kuullaan mm. Kalevi Ahon konsertto Kahdeksan vuodenaikaa, jonka solistisoitin on maailman ensimmäisenä sähköinstrumenttina pidetty theremin. Oulussa konserton esittää thereminin harvoihin taitajiin lukeutuva Caroline Eyck ja kapellimestarina on Oulussa ensi kertaa vieraileva nykymusiikkiin erikoistunut Gabriella Teychenné. Konsertin muita säveltäjänimiä ovat Minna Leinonen ja Osmo Tapio Räihälä. Räihälältä on kuluneena keväänä ilmestynyt ”Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?” -niminen kirja. Kimmo Pihlajamaa haastattelee Räihälää kirjan tiimoilta Ravintola Preludissa tuntia ennen konserttia.

Suomalaiset ja puolalaiset illat

Luonto ja erityisesti vesi ovat teemana torstaina (Pintaa syvemmältä 7.10.), kun Emilia Hoving johtaa kotimaista musiikkia Madetojan salissa. Konsertissa kuullaan Leevi Madetojan, Einojuhani Rautavaaran ja Uuno Klamin musiikkia. Illan kohokohtana nähdään ensiesityksenä Tuukka Ylösen ja Petri Ruikan videotaideteos, joka valkokankaalle heijastettuna mukailee Selim Palmgrenin toista pianokonserttoa nimeltään Virta. Solistina esiintyy nuori pianistikomeetta Janne Oksanen.

Sellisti Senja Rummukainen soittaa 15.10. (Konsertto kuin unelma) saksalaisen Robert Schumannin romanttisen konserton solistina. Nuori suomalaislupaus herätti suurta huomiota muutama vuosi sitten Tšaikovski-kilpailun finalistina, ja saapuu vihdoin myös Oulu Sinfonian solistiksi. Konsertin johtaa niin ikään Oulussa debytoiva Michal Nesterowicz, nopeaa nousua tekevä puolalaiskapellimestari.

Puolalaisuudesta punoutuu konsertin punainen lanka 22.10. (Puolalainen ilta), kun virolaiskapellimestari Mihhail Gerts saapuu Ouluun. Hänen johdollaan kuullaan Pjotr Tšaikovskin Puolalainen-sinfonia, Grażyna Bacewiczin harvoin kuultu alkusoitto ja Karol Szymanowskin viulukonsertto. Vieraaksi saapuu maailman kärkiorkestereiden solistina kiertävä viulun supertähti Clara-Jumi Kang.

Satavuotisjuhlia ja oopperataiteen helmiä

Maailman parhaisiin sopraanolaulajiin lukeutuva Camilla Nylund palaa vihdoin Ouluun ja orkesterin solistiksi. Esimerkiksi Wienin Valtionoopperassa ja Bayreuthin musiikkijuhlilla loistanut Nylund tulkitsee Richard Wagnerin aarioita oopperoista Tristan ja Isolde sekä Jumalten tuho. Wagnerin musiikille omistettu ilta (Wagner, ikuisesti 4.11). on aiemman ylikapellimestarin Johannes Gustavssonin läksiäiskonsertti.

Tuleva ylikapellimestari, englantilainen Rumon Gamba ottaa varaslähdön ensi vuonna alkavaan kauteensa. Hän johtaa koko konsertillisen Sir Malcolm Arnoldin musiikkia torstaina 18.11. Suomessa melko tuntematon säveltäjä oli brittimusiikin arvostetuimpia tekijöitä ja esimerkiksi Oscar-voittaja musiikistaan elokuvaan Kwai-joen silta. Arnoldin kitarakonserton solistina soittaa Craig Ogden. Oulu Sinfonia soittaa Arnoldin musiikkia sisältävän ohjelman myös perjantaina 19.11. Ylivieskassa ja lauantaina 20.11. Raahessa. Näiden konserttien toisena solistina soittaa Oulu Sinfonian huilun äänenjohtaja Albert Stupak.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing, sopraano Helena Juntunen ja bassobaritoni Nicholas Söderlund esittävät (Suomi, oopperamaa 2.12.) suomalaisen oopperahistorian hienoimpia hetkiä: Erkki Melartinin Aino-oopperan alkusoiton ja kohtauksia mm. Joonas Kokkosen Viimeisistä kiusauksista ja Aulis Sallisen Punaisesta viivasta. Konsertin toinenkin puoliaika jatkaa Kokkosen musiikin parissa tuoden kuultavaksi säveltäjän neljännen sinfonian. Kokkosen syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi 100 vuotta.

Orkestereiden jouluohjelmiston suosikkia, Pjotr Tšaikovskin Pähkinänsärkijää esitetään Oulussa (9.12.) ja Kajaanissa, kapellimestarina on tuleva taiteellinen partneri Jaakko Kuusisto. Syyskauden päätöksenä 16.12. soi Ludwig van Beethovenin seitsemäs sinfonia. Legendaarisen brittimaestro Christopher Warren-Greenin johtamassa konsertissa kuullaan muitakin klassisen musiikin rakastetuimpia hittejä: Felix Mendelssohnin Hebridit ja Sergei Prokofjevin toinen viulukonsertto. Viulisti Kasmir Uusitupa soittaa ensimmäistä kertaa Oulu Sinfonian solistina.

Kausikortit ja irtoliput myynnissä

Perjantaina 6.8. myyntiin tulleiden kausikonserttien lisäksi myynnissä ovat jo kaikki Oulu Sinfonian erikoiskonsertit. Kausikortit ja minisarjat ovat tehneet paluun tuotevalikoimaan. Kausikortteja myydään 10.9.2021 saakka, ja ne sisältävät kaikki syksyn 10 kausikonserttia. Minisarjoja on tarjolla syksylle 2021 vain yksi, johon asiakas voi valita kolme kiinnostavinta kausikonserttia.

Teksti: Jaani Länsiö
Kuva: Harri Tarvainen