Kalenteri  –––––   lokakuu 2021

matiketopelasu

27.10.

28.10.

29.10.

30.10.

1.10.

2.10.

3.10.

4.10.

5.10.

6.10.

7.10.

8.10.

9.10.

10.10.

11.10.

12.10.

13.10.

14.10.

15.10.

16.10.

17.10.

18.10.

19.10.

20.10.

21.10.

22.10.

23.10.

24.10.

25.10.

26.10.

27.10.

28.10.

29.10.

30.10.

31.10.

1.10.

2.10.

3.10.

4.10.

5.10.

6.10.

7.10.

Hae sivustolta

–––––
17 tulevaa oopperan tähteä esittää Ranskalaisen oopperan helmiä

17.09.2018 16:47

Kansainvälinen joukko oopperaestradien tulevaisuuden tähtiä valtaa Oulun 19.–20.9. kahdessa ranskalaisen oopperan helmiä tarjoavassa konsertissa. Konsertit johtaa kapellimestari, professori Markus Lehtinen.

Markus Lehtinen kuuluu kokeneimpiin oopperakapellimestareihimme. Hän toimi Kööpenhaminan Kuninkaallisen Oopperan kapellimestarina vuosina 1988–1993. Vuodesta 1992 alkaen hän on vieraillut säännöllisesti myös Tukholman Kuninkaallisessa Oopperassa. Suomen Kansallisoopperassa Lehtinen oli kiinnitettynä 1985–1988 ja 1992–1997, jonka jälkeen on toiminut vierailevana kapellimestarina. Vuosina 1999–2002 Lehtinen oli Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari ja Malmön Sinfoniaorkesterin päävierailija. Vuonna 2005 hänet valittiin Savonlinnan Oopperajuhlien Vuoden Taiteilijaksi. Markus Lehtinen on myös pidetty ja arvostettu liedpianisti.

Vuodesta 2004 alkaen Markus Lehtinen on ollut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori. Hän on aktiivisesti uudistanut oopperakoulutusta ja kehittänyt kansainvälistä yhteistyötä, josta esimerkkinä Einojuhani Rautavaaran oopperan House of the Sun yhteisproduktio Texasin yliopiston Sarah and Ernest Butler School of Musicin kanssa.

Konsertissa esiintyvät opiskelijat

Josefine Andersson, mezzosopraano
Ruotsalainen mezzosopraano Josefine Andersson valmistui maisteriksi Kööpenhaminan Ooppera-akatemiasta vuonna 2012. Sitä aikaisemmin hän oli suorittanut valmentavia opintoja Royal Danish Music Conservatory'ssa sekä lukuisissa eri musiikkikouluissa Ruotsissa. Hän on lisäksi osallistunut mm. Mirella Frenin, Diana Montaguen, Dorothy Inrvingin, Martin Iseppin, Mikael Eliasen, Hans Peter Blochwitzin, Felicity Palmerin ja Helmut Deurschin mestarikursseille. Jo ensimmäisenä lukuvuotenaan (2009) Ooppera-akatemiassa hän esiintyi Royal Danish Operan Ariadne-tuotannon Dryadena. Seuraavana vuonna hän lauloi Kunstgewerblerin roolin Lulussa. Ooppera-akatemian vuosinaan hän on työskennellyt monen merkittävän taiteilijan kanssa, esimerkkeinä kapellimestarit Freidemann Layer, Michael Boder, Marc Soustrot ja Alexzander Shelley sekä ohjaajat Robert Carsen, Stefan Herheim ja Olivier Py. Tutkintonsa jälkeen hänellä on ollut useita merkittäviä rooleja oopperataloissa eri puolilla Skandinaviaa. Esimerkeinä näistä Mercedes (Carmen, Trondheim Opera House), Rosina (Sevillan parturi, Royal Danish Opera) ja Hermia (Kesäyön unelma, Läckö castle opera). Tällä kaudella Josefine laulaa Suzukin (Skånska operan), Orfeuksen (Nordic opera & Fyske opera) sekä Carmenin (Guidopera/Helsingön kamariooppera) roolit. Josefine Andersson on myös tunnustettu lied- ja lauluesiintyjä ja työstää vaikuttavaa konserttiohjelmistoa.

Réka Bata, sopraano
Unkarilainen Réka Bata on opiskellut Béla Bartók Conservatory of Musicissa ja suoritti kandidaatin tutkintonsa Franz Liszt Academy of Musicissa vuonna 2017. Ennen oopperakoulutuksen maisteriopintojaan hän vietti vaihto-oppilasvuoden Sibelius Akatemiassa Annika Ollinkarin opissa. Hänen ensimmäinen roolinsa Sibelius Akatemian Oopperassa oli Vitellia Mozartin La clemenza di Titossa keväällä2018. Vuonna 2016 Réka voitti parhaan alle 21-vuotiaan palkinnon József Simándyn kansainvälisessä laulukilpailussa ja pääsi Èva Martonin kansainvälisen laulukilpailun välieriin. Réka Bata on osallistnut Eva Martonin, György Vashegyin, Julia Hamarin ja Anna Korondin mestarikursseille. Hän on myös soittanut huilua ja pianoa.

Edgaras Davidovičius, tenori
Edgaras Davidovičius on nuori lyyrinen tenori, joka syntyi Liettuassa vuonna 1993. Hän on opiskellut laulamista Lithuan Academy of Music and Theatressa. Vuosina 2017–2018 hänen esiintymispaikkoinaan ovat olleet the Lithuanian National Opera and Ballet Theatre, The Lithuanian Baroque Theatre ja The Vilnius City Opera. Vuosien 2013 ja 2017 välillä Edgaras on voittanut useita palkintoja kansainvälisissä laulukilpailuissa. Hän on voittanut Beethovenin palkinnon Prahassa (European Music Academy, Teplice 2017), diplomi Jantarnij Solovjev Kaliningradissa (Venäjä 2016), Oper oder Spreen Grand Prix Beeskowissa (Saksa 2015), sekä ensimmäinen palkinto Bruna Spiller -kilpailussa Montenegrossa (2013). Edgaras Davidovičius on myös konsertoinut Lithuanian National Symphony Orchestra, Lithuanian State Symphony Orchestran, Lithuanian Chamber Orchestra, The Čiurlionis String Quartet -kvartetin ja useiden muusikoiden kanssa.

Joris Grouwels, baritoni
Belgialainen Joris Grouwels aloitti lauluopiskelunsa vuonna 2009 Royal Conservatoire of Antwerpissa Belgiassa. Myöhemmin hän vaihtoi Tukholman Oopperakorkeakouluun, josta valmistui kandidaatiksi vuonna 2017. Tällä hetkellä hän jatkaa opintojaan saman instituutin maisteriohjelmassa. Hänen esittämiinsä rooleihin kuuluvat Bartolo (Mozart: Figaron häät), Mr. Gedge (Britten: Albert Herring) sekä Ensimmäinen Nasaretilainen (R. Strauss: Salome). Vuoden 2019 helmikuussa hän tulee laulamaan Oslossa isän roolin Humperdinckin oopperassa Hannu ja Kerttu. Jori esiintyy säännöllisesti oratorioissa ja lied-konserteissa sekä nauttii unohdetun belgialaisen oopperan ohjelmistojen uudelleenlöytämisestä. Laulamisen lisäksi Jori on insinööri ja on työskennellyt Belgiassa Leuvenin yliopiston tutkijana.

Kadi Jürgens, mezzosopraano
Kadi Jürgens on virolainen mezzosopraano, joka aloitti musiikkiopintonsa soittamalla viulua ja huilua. Vuodesta 2014 Kadi on opiskellut klassista laulua sekä vapaata improvisaatiota Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa. Lukuvuoden 2018–2019 hän viettää vaihto-oppilaana Antwerpenissä Belgiassa. Kadi on osallistunut useiden kuuluisien virolaisten, italialaisten, iso-britannialaisten, saksalaisten, amerikkalaisten, venäläisten, liettualaisten, suomalaisten ja ruotsalaisten laulajien mestarikursseille. Vuonna 2015 hän sai stipendiaatin Italiasta. Vuonna 2017 hän osallistui Wilma Vernocchin mestarikurssille Italiassa. Kadin laulamiin rooleihin kuuluvat La Maestra Delle Novizie (G. Puccini: Suor Angelica), Rouva Grose (B. Britten: The Turn of the Shcrew). Dido (H. Purcell: Dido ja Aeneas) ja Andromache (M-M. Lill: Into the Fire). Lokakuussa 2018 hän tulee laulamaan nimiroolin G. F. Händelin oopperassa Orlando ja huhtikuussa 2019 Kerubin roolin Figaron häissä.

Minna-Leena Lahti, sopraano
Sopraano Minna-Leena Lahti aloitti maisteriopintonsa Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa syksyllä 2017. Hän laulaa, koska laulaminen on kivaa, ja laulattaa muita samasta syystä. Ensimmäisen kokonaisen oopperaroolinsa hän pääsi tekemään Centria-ammattikorkeakoulussa W.A. Mozartin Taikahuilun Paminana keväällä 2017. Keväällä 2018 hän lauloi Vitellian roolin Mozartin La clemenza di Titossa (SibA ooppera). Lisäksi Lahti on laulanut useissa oopperoissa kuorolaisena, muiden muassa West Coast Kokkola Operan ja Ilmajoen oopperajuhlien produktioissa, esittänyt liediä, laulanut muutamia solistiosia kirkkomusiikkiteoksissa ja tämmännyt virsiä. Suomen kulttuurirahasto myönsi hänelle apurahan helmikuussa 2018 Anni ja Antti Niklanderin rahastosta.

Tessan-Maria Lehmussaari, sopraano
Tessan-Maria on ruotsalais-suomalainen sopraano, joka syntyi ja kasvoi Tukholmassa. Härnösandin Oåerastudion opintojensa jälkeen hän haki oopperalaulun kandidaatin ohjelmaan Tukholman Oopperakorkeakouluun, jossa hän parhaillaan opiskelee neljättä vuotta laulaja Anita Soldhin johdolla. Tessan-Maria teki lavadebyyttinsä Adelena oopperassa Die Fledermaus keväällä 2017. Vuonna 2018 hän esiintyi Giuliettan roolissa oopperassa Capuleti e i Montecchi ja kesällä hän työskenteli Drottningholmin Slottsteaterissa. Hän lauloi myös Zerlinan roolin Don Giovannissa Parkteaternin tuotannossa. Keväällä 2019 hän tulee osallistumaan Carmenin ja Orlandon tuotantoihin, joista jälkimmäinen on The Royal Operan ja Confidencens Slottsteaterin yhteistyötä.

Topias Lundell, tenori
Topias Lundell aloitti maisteriopintonsa Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa syksyllä 2017. Lundell on tehnyt Titon (Mozart: La clemenza di Tito), Bardolfon (Verdi: Falstaff), Tom Snoutin (Britten: Kesäyön unelma) ja Zefirinon (Rossini: Matka Reimsiin) roolit Sibelius-Akatemian produktioissa. Lundellia opettaa Seppo Ruohonen ja hänen aiempia opettajiaan ovat olleet Lasse Riutamaa, Erkki Rajamäki ja Tom Nyman. Ennen lauluopintojaan Lundell opiskeli musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja jazz-viulunsoittoa Pop & Jazz Konservatoriossa. Lundell on laulanut useana kesänä Savonlinnan oopperajuhlakuorossa. Tulevissa Sibelius-Akatemian produktioissa häntä kuullaan Male Choruksena (Britten: The Rape of Lucretia) ja Orontena (Händel: Alcina).

Rachel McIntosh, mezzosopraano
Amerikkalainen Rachel McIntosh on Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen maisteriopiskelija. Hän opiskelee mezzosopraano Monica Groopin johdolla. Hänen ensimmäinen roolinsa suomessa oli Sesto Mozartin oopperassa La clemenza di Tito keväällä 2018 (SibA Opera). Ooppera on hänen intohimonsa ja uransa, mutta hän nauttii myös amerikkalaisen jazzin ja folkin laulamisesta. McIntosh rakastaa myös musiikin terapeuttisia ominaisuuksia ja opettamista. Valmistuttuaan kandidaatiksi Michiganin yliopistosta hän työskenteli opettavana taiteilijana Detroitissa Wolf Trap Early Childhood Institutessa. Hän esiintyi Michigan Opera Theaterin kuorossa viidessä eri tuotannossa kahden tuotantokauden aikana. Samanaikaisesti hänellä oli omia laulu- ja piano-oppilaita. Rachel lauloi myös Scott Hanoianin johdolla kansainvälisesti kiertueita tekevän Christ Church Grosse Pointe Scholan kuorossa.

Anna Pauliina Sairanen, sopraano
Lavakokemus: Rosalinde (2018, J. Strauss: Die Fledermaus), Nedda (2018, R. Leoncavallo: Pagliacci), Miss Julie (2016 Ned Rorem: Miss Julie), First Lady, Papagena (2014, W. A. Mozart: Taikahuilu), Sour Genovieffa (2012, G. Puccini: Suor Angelica). Opiskelee parhaillaan Tukholman Oopperakorkeakoulun maisteriohjelmassa opettajanaan Mattias Danielsson. On laulanut Savonlinnan oopperafestivaalien kuorossa 2013–2016 sekä tehnyt erilaisia musiikinopettajan sijaisuuksia.

Žilvinas Steponas Miškinis, basso
Miškinis opiskeli laulamista Liettuan musiikkiakatemiassa. HÄn oli myös Nordopera-projektin vaihto-oppilaana Göteborgin Yliopistossa. Hänen laulamiinsa rooleihin kuuluvat Figaro (Figaron häät), Amantio di Nicolao (Gianni Schicchi), Plunkett (Martha) sekä Brandon (The long Christmas Dinner). Vuodesta 2018 Miškinis on suorittanut maisteriopintojaan Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa professorinaan Nadiezda Kurem.

Kristjan-Jaanek Mölder, baritoni
Kristjan-Jaanek Mölder on valmistunut Tallinnan musiikkikorkeakoulusta (2012) pääaineinaan kuoronjohtaminen ja klassinen laulu (Ingrid Kõrvits, Uku Joller). Sen jälkeen hän suoritti kuoronjohtamisen sekä klassisen laulun kandidaatin tutkinnon Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa. Tällä hetkellä hän suorittaa samassa oppilaitoksessa oopperalaulun maisteriopintoja ja tulee aloittamaan kuluvana syksynä opinnot myös Salzburgin Mozarteumissa professori Michele Criderin johdolla. Vuosien mittaan hän on laulanut useissa Viron parhaista kuoroista ja esiintynyt niiden solistina. Näin hänellä on ollut onni työskennellä usean tunnustetun laulajan ja kapellimestarin johdolla. Tällä hetkellä hän laulaa Estonian National Male Choirissa. Kesällä 2017 hänelle myönnettiin toinen palkinto ja erikoispalkinto Mart Saaren laulukilpailussa. Kuluvana syksynä hän saavutti neljännen sijan kansainvälisessä JSFest-kilpailussa Turussa. Vuonna 2018 hän voitti ensimmäisen palkinnon Viron  musiikki- ja teatteriakatemian lied-duokilpailussa. Yhteistyössä opinahjonsa kanssa hän on laulanut Aeneaksen roolissa H. Purcellin oopperassa Dido ja Aeneas ja tulee syksyllä 2018 esittämään nimiroolin G. F. Händelin oopperassa Orlando.

Silja Sevonkari, sopraano
Silja on suomalainen laulaja, pianisti ja musiikkipedagogi, jonka sopraano soi vahvana ja tummansävyisenä. Sevonkari opiskeli Oulun konservatoriossa ensin klassista pianonsoittoa valmistuen vuonna 2008. Tämän jälkeen hän opiskeli klassista laulua Oulun ammattikorkeakoulussa valmistuen 2013. Tällä hetkellä Sevonkari suorittaa maisteriopintoja Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa Heli Veskuksen opissa. Hän on täydentänyt lauluopintojaan Monika Groopin mestarikursseilla, Heikki Pellisen lied-kurssilla, Monika Hauswalterin mestarikursseilla sekä Saksassa että Virossa, Ulrich Proschkan näyttelytunneilla Saksassa, baijerilaisissa oopperalaulajien työpajoissa sekä Nordopera-projektin mestarikurssilla Liettuassa. Nordopera-projektissa hän työskenteli mm. kapellimestari Giorgio Proiettin kanssa. Silja Sevonkari on myös Zinka Milanov -nuorten laulajien oopperakilpailun (Kroatia 2016), Kangasniemen laulukilpailun (2016) ja Pietarin kansainvälisen oopperalaulukilpailun (2017) semifinalisti. Vuonna 2011 hän lauloi Rva Sibleyn roolin Antti Ilvosen kamarioopperassa Spoon River. Vuonna 2013 hän lauloi yhden Gabrielin morsiamen roolin Ilkka Kuusiston kamarioopperassa Gabriel, tule takaisin. Vuonna 2017 Sevonkari oli Rusalka Antonin Dvorakin oopperassa Rusalka. Vuodesta 2012 hän on työskennellyt sopraanona Savonlinnan oopperajuhlien kuorossa.

Isabella Shaw, mezzosopraano
Amerikkalaissyntyinen mezzosopraano Isabella Shaw erikoistuu oopperaan ja varhaisiin musiikin esitysmuotoihin. Hän on opiskellut laulamista Vitomir Marofin johdolla Zagrebissa, Kroatian kansallisteatterissa, historiallista esiintymistä Trinity College of Musicissa Lontoossa sekä kirjallisuutta ja kieliä Cambridgen yliopistossa. Hän on osallistunut ranskalaisen barokkilaulun ja barokin ajan näyttelemistaidon mestarikursseille mm. Lorenzo Charoyn ja Julie Hasslerin opissa. Shaw on harjoitellut myös keskiaikaisen musiikin tulkintaa Magister Petrus ja Sequentia -yhtyeiden jäsenten kanssa sekä laulanut Musica Florean, Ensemble Inégalin ja Magister Petrusin kanssa.Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen maisteriohjelmassa hän opiskelee parhaillaan Margareta Brandtin oppilaana. Isabellan viimeisimpiä rooleja ovat olleet Sesto Mozartin La clemenza di Titossa (SibA Opera 2018) sekä Ovidio Phasma Dionysiacum Pragensiksessa (Musica Florea, Tsekki). Laulamisen lisäksi Isabella Shaw kirjoittaa fiktiota ja on julkaissut runoja.

Matilda Sterby, sopraano
Ruotsalainen sopraano Matilda Sterby (s. 1991) on jatko-opiskelijana Tukholman University College of Operassa. Hänellä on myös musiikin tutkinto Norwegian Academy of Music and Academy of Operasta. Vuonna 2017 Matildalauloi Donna Annan roolin Mozartin oopperassa Don Giovanniat Dala Floda Opera Festivaleilla. Tänä vuonna hän teki Emmy Perthin roolin Marschnerin oopperassa Der Vampyr.Vuonna 2016 Matilda valittiin esiintymään Bergen Philharmonic Orchestran kanssa Bergenissä, norjassa. Samana vuonna sän sai stipendin Swedish Royal Academy of Musiciin. Opintojensa kuluessa Matildalla on nähty mm. seuraavissa rooleissa: Margarita (Gounoud: Faust), Norma (Bellini: Norma), Kreivitär (Mozart: Figaron häät). Opintojen ohessa Matilda laulaa säännöllisesti oratorioita ja resitaaleja. Syksyllä 2018 Matilda lähtee lukukauden mittaiseen vaihtoon Italian Firenzeen Conservatorio Luigi Cherubiniin.

Henri Tikkanen, baritoni
Henri Tikkanen valmistui musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2017 Hannu Niemelän johdolla. Syksyllä 2017 hän aloitti maisteriopintonsa oopperakoulutuksessa ja vietti ensimmäisen lukuvuoden vaihdossa Lontoon Guildhallissa. Ennen Sibelius-Akatemiaa hän opiskeli Pertti Rusasen johdolla Kuopion konservatoriossa ja Savonia-ammattikorkeakoulussa. Tikkanen on täydentänyt opintojaan myös professori Dorothy Irvingin (Tukholma), baritoni Tommi Hakalan sekä baritoni Fredrik Zetterströmin (Tukholma) johdolla. Ensimmäisen oopperaroolinsa Tikkanen teki Poliisiupseerina Rossinin Sevillan parturissa syksyllä 2012 Kuopiossa. Sittemmin hän on kartuttanut kokemustaan rooleilla kuten Sarastro (2014), Solisti (Trouble in Tahiti, 2014), Stephano (Myrsky, 2015) ja Erich Kempka (GerMania - La gran fiesta, 2016). Tikkanen on myös esiintynyt solistina hengellisissä teoksissa kuten Beethovenin C-duuri messu (basso-solisti, 2013) ja Johannes-passio (Pilatus & basso-solisti, 2015). Vuosina 2015 ja 2016 hän on ollut mukana Savonlinnan opperajuhlakuorossa. Kilpailumenestystä Tikkaselle on karttunut finaalipaikalla Timo Mustakallio -laulukilpailussa (2015) sekä toisella sijalla Helsinki Lied -kilpailun A-sarjassa (2015) lied-parinsa, pianisti Mariola Aniolekin kanssa.

Jussi Vänttinen, baritoni
Jussi Vänttinen opiskelee Sibelius-Akatemian oopperaluokalla sekä Tukholman oopperakorkeakoulussa lauluopettajinaan Mattias Danielsson ja Sirkku Wahlroos-Kaitila. Hän valmistui musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2017. Vänttinen on esittänyt useita ooppera- ja operettirooleja kuten kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät), Gunther (O.Straus: Die lustigen Nibelungen), Ben (G-C.Menotti: The Telephone), Aeneas (H.Purcell: Dido ja Aeneas) ja Starveling (B.Britten: A Midsummer Night´s Dream). Lisäksi hän työskentelee mielellään uuden musiikin sekä eri taiteenaloja yhdistävien projektien parissa.